Nazaj na vsebino

Postopek izdelave terase. Kako to delajo strokovnjaki?

Življenjska doba lesenih teras je od 15 do 25 let, odvisno od vrste lesa. Zato je najprej treba dobro premisliti, za katero vrsto lesa se boste odločili. Blog: Prava izbira lesa za teraso. Je najdražji les tudi resnično najboljši?

Izdelava lesene terase se torej začne z dobrim načrtovanjem. Blog: Kdaj je pravi čas za novo teraso?

Lesena terasa ima 3 plasti:
- primerna podlaga,
- podkonstrukcija,
- sama lesena terasa.

Postopek izdelave terase:

Korak 1: Primerna podlaga

Najprej je treba narediti primerno podlago, ki je lahko kamnita, betonska ali zemljina. Podlaga mora biti narejena tako, da bodo tla ravna, a z ustreznim naklonom za odtekanje vode. Blog: Polaganje terase na različne podlage (pesek, beton, ploščice…). Kako se naredi podkonstrukcija?

Korak 2: Podkonstrukcija:

Za podkonstrukcijo običajno uporabimo letve, ki so izdelane iz enakega ali tršega lesa kotsama terasa. Običajne dimenzije letev so 40x70 mm.

Navadno je višina lesene terase za nemoteno odvajanje vode 8 cm, kar je v večini primerov dovolj. Takrat za nastavitev podkonstrukcije uporabimo buzone. Podblog: Kaj so to buzoni?

Kadar pa je višina nižja od 8 cm pa strokovnjaki uporabijo distančnike iz gume ali plastike, ki so prav tako kot buzoni namenjeni razmaku med lesom in podlago. S podlaganjem distančnikov ustvarimo prostor med leseno podkonstrukcijo in tlemi. Tako dosežemo, da lesena podkonstrukcija ni v stalnem stiku z vodo in terasi omogočimo hitrejše sušenje. S tem podaljšate življenjsko dobo vaše lesene terase za vsaj 30%. Pri leseni terasi iz sibirskega macesna to pomeni, da bo vaša terasa doživela vsaj 6 let več. Blog: Sibirski macesen je pravi hit. Pa veste zakaj?

Distančnike podlagamo na razmaku 80 cm pod letve.

Korak 3: Montaža terase

3.1. Leseno teraso lahko montiramo na dva načina:

  • Vidno vijačenje,
  • Skrito vijačenje.

Če vas vidni vijaki na terasi motijo je bolje, da se odločite za nevidni način vijačenja. Blog: Vidni ali skriti način vijačenja terase?

3.2. Predvrtavanje desk:

Les, ki je izpostavljen vsem vremenskim razmeram, od zelo mrzle in vlažne zime, do suhega in vročega poletja, se razmeram prilagaja na svoj način. To prilagajanje vidimo v krčenju in raztezanju terasnih in fasadnih desk. V izogib deformacijam na točkah, kjer so deske vijačene, je priporočljivo predvrtanje desk. S predvrtanjem se izognemo možnim takojšnjim razklanjem desk ali kasneje pri delovanju lesa.

3.3. Izbira pravih vijakov

Za kvalitetno montažo lesene terase je potrebno uporabiti nerjaveče inox vijake iz jekla, ki so posebej prilagojeni za lesene terase, fasade, ograje, pergole in podobno. Konica vijaka je ostra, zato da se vijak takoj zavrta v les. Zareza na koncu vijaka omogoča, da se vijak v les zarije kot sveder in tako prepreči pokanje zaradi vrtanja.

Ko bo terasa zmontirana ne boste imeli veliko dodatnega dela, kar se tiče vzdrževanja. Dovolj bo že občasno čiščenje z vodo. Če živimo v okolju, ki je že v osnovi bolj onesnaženo, je smiselno teraso vsake toliko tudi strojno očistiti. Kadar pa se čiščenja lotevamo sami, leseno teraso najprej temeljito očistimo z namenskim čistilom za les in vodo, v veliko pomoč nam bo tudi visokotlačni čistilnik. Če ga nato želimo premazati še z oljem, počakamo, da se les popolnoma posuši. Blog: Je les potrebno zaščititi ali ne?

Informativni kalkulator

Izpolnite celoten obrazec in prikazala se vam bo informativna cena. Tako lahko le v nekaj klikih pridobite okvirno ceno za teraso, ograjo (kmalu) ali fasado (kmalu). V ceno je vključen izbrani les, pritrdilni material in delo za postavitev željene opcije. Cena je zgolj informativne narave, saj se cene lesa tedensko spreminjajo.

Zahvaljujemo se vam za poslano povpraševanje. Na podani e-naslov vas bomo kontaktirali v kratkem.

  • [[ key ]]: +[[ value.cena ]]€/m2

Okvirna cena: [[ price ]]€/m2

Cena vključuje: les, pritrdilni material in montažo

Obračunan je 9,5% DDV

Ponastavi konfigurator

Vas zanima gradnja nizkoenergijskih hiš ali pa montaža lesenih konstrukcij?

Newsletter banner

Hej!

Vas zanima lesena gradnja?

Prijavite se na naša obvestila in enkrat mesečno prejmi novosti, akcije in dodatne informacije s področja lesene gradnje.

Prosimo vpišite vaš e-naslov.

Zahvaljujemo se vam za prijavo!