Nazaj na vsebino

Različne tehnike izdelave lesenih ograj.

Lepo oblikovana in strokovno postavljena lesena ograja nam nudi zasebnost in zaščito pred radovednimi pogledi, hkrati pa je zelo lepa in ohranja čar domačnosti in topline.

Pred začetkom izdelave lesene ograje je zelo pomembno načrtovanje. Kakšna bo višina in skupna dolžina ograje? Kakšen les boste izbrali? Blog: Prava izbira lesa za ograjo. Je najdražji les tudi resnično najboljši? Pa tudi ali boste deske za ograjo dodatno zaščitili ali ne? Blog: Je les potrebno zaščititi ali ne? Bodo nosilni stebri iz betona, lesa ali kovine?

Najpogostejši stili lesenih ograj:

  • Ograje brez razmika:
  • Ograje z razmikom:
  • Šah ograja:
  • - Ograje z romb letvami:
  • Priprava terena:
  • Postavitev ograjnih elementov:
  • Montaža desk:

Takšen stil ograje zagotavlja popolno zasebnost, saj med posameznimi ploskvami ni nikakršnega razmaka. Primerna je za področja ob prometnejših cestah.

Med posameznimi ploskvami je razmik, odvisen od želje posameznika. Takšna ograja prepušča nekaj vidnega polja in na ta način prostora ne zapira hermetično, temveč mu daje širino.

Ta ograja ne prvi pogled deluje povsem zaprto, vendar je temu tako le, če stojimo pravokotno nanjo. Pod kotom se vidno polje izza nje odpira, saj plošče niso postavljene v isti ravnini. Če si predstavljamo navidezno ravno črto, ena plošča stoji pred njo, druga pa v razmaku širine posamezne plošče, za omenjeno črto. Na takšen način lahko plošče stojijo navpično ali vodoravno.

Tudi ta ograja na prvi pogled deluje povsem zaprto, ko pa se postavimo bližje vidimo skozi, vendar le v tisto smer v katero so rombi obrnjeni.

Poglejmo kako se lesena ograja izdela:

Najprej se natančno izmeri in določi trasa po kateri bo potekala ograja. Natančno se določi kot in menjave smeri. Nato se po začrtani trasi napne vrv, ki nam je v pomoč in vodilo pri postavljanju ograje.

Izmerimo tudi posamezne plošče in določimo koliko plošč bomo postavili med posamezne stebričke. Vedno najprej določimo stebrička na obeh koncih trase, saj brez njiju ne moremo postaviti ograje.

Izkopljemo luknje na mestih stebričkov na začrtani ravni liniji, v katere bomo uvili temeljne nosilce.

Stebri so pri lesenih ograjah največkrat kovinski. Lahko so tudi leseni ali betonski, a redkeje.

V izkopane luknje torej postavimo kovinske stebričke, za katere je priporočljivo, da so eno tretjino v zemlji. Stebrički morajo biti popolnoma naravnost. V luknje nato vlijemo beton in ga pretlačimo, da preprečimo nastanek zračnih žepov.

V primeru, da imamo stebre lesene pa teh ne smemo zaliti z betonom, ampak moramo v beton postaviti kovinske elemente na katere privijačimo lesene stebričke. Ti morajo biti od tal dvignjeni vsaj nekaj centimetrov.

Beton oblikujemo kot kapico, tako, da je najvišji del ob lesu, s čimer omogočimo, da voda odteka stran od lesa. Če želimo skriti beton ga lahko po končanem delu prekrijemo z zemljo ali lepimi kamni, odvisno od želja. Beton se mora pred nadaljevanjem dela popolnoma sušiti. Priporočeno sušenje je 24 ur.

Na zabetonirane stebričke je v večini primerov potrebno postaviti vezne letve ali late. To je najbolje storiti z uporabo galvaniziranih nosilcev, lahko pa jih na stebričke tudi privijačite. Biti morajo v povsem vodoravnem položaju. Na tako postavljene vezne letve ali late se po celotni dolžini privijačijo deske za ograjo. Les se ne sme dotikati tal, razmak od zemlje je ponavadi 5 cm.

Včasih pa lahko mojstri že pripeljejo panele, kar pomeni, da je ograja že sestavljena skupaj. V takem primeru je montaža na terenu hitrejša, ker so paneli že pripravljeni v delavnici.

Po želji se lahko ograja prebarva ali zaščiti z ustreznimi premazi. Blog: Je les potrebno zaščititi ali ne? V kolikor jih dodatno ne zaščitimo sčasoma dobijo značilno sivo barvo.

Pri leseni ograji lahko izbiramo tako široke kot ozke deske, lahko so vodoravno, navpično, rombaste, se prekrivajo ali so denimo postrani. Bo pa seveda med tipsko leseno ograjo in ograjo po meri velika razlika v ceni, zato je dobro razmisliti ali želimo lepše oblikovanje ali nižjo ceno. Še niste prepričani kakšno ograjo želite? Blog: Zakaj izbrati leseno ograjo namesto kovinske, betonske itd.?

Informativni kalkulator

Izpolnite celoten obrazec in prikazala se vam bo informativna cena. Tako lahko le v nekaj klikih pridobite okvirno ceno za teraso, ograjo (kmalu) ali fasado (kmalu). V ceno je vključen izbrani les, pritrdilni material in delo za postavitev željene opcije. Cena je zgolj informativne narave, saj se cene lesa tedensko spreminjajo.

Zahvaljujemo se vam za poslano povpraševanje. Na podani e-naslov vas bomo kontaktirali v kratkem.

  • [[ key ]]: +[[ value.cena ]]€/m2

Okvirna cena: [[ price ]]€/m2

Cena vključuje: les, pritrdilni material in montažo

Obračunan je 9,5% DDV

Ponastavi konfigurator

Vas zanima gradnja nizkoenergijskih hiš ali pa montaža lesenih konstrukcij?

Newsletter banner

Hej!

Vas zanima lesena gradnja?

Prijavite se na naša obvestila in enkrat mesečno prejmi novosti, akcije in dodatne informacije s področja lesene gradnje.

Prosimo vpišite vaš e-naslov.

Zahvaljujemo se vam za prijavo!