Nazaj na vsebino

Izdelava lesene fasade (vidni leseni del +izolacija)

Lesene fasade ne le obogatijo estetski videz objektov, temveč prispevajo tudi k izboljšani energetski učinkovitosti. Izolacija igra ključno vlogo v tem procesu, saj zmanjšuje toplotne izgube in povečuje udobje bivanja. V tem blogu bomo obravnavali različne vrste izolacij, ki se uporabljajo pri lesenih fasadah, in podrobno opisali korake montaže lesene fasade od začetka do konca.

1. Izbira Prave izolacije

Izbira izolacije je prvi korak pri pripravi na montažo lesene fasade. Obstajata dve glavni kategoriji izolacijskih materialov:

Naravna izolacija: To vključuje materiale, kot so ovčja volna, pluta, konopljina vlakna, lesna vlakna in celuloza. Naravni izolacijski materiali so obnovljivi, pogosto bolj dihajoči in lahko ponujajo odlične toplotne lastnosti. So okolju prijazna izbira, ki izboljša tudi notranjo klimo objektov.

Umetna izolacija: Med umetne izolacije spadajo stiropor, stirodur, mineralna volna in poliuretanske pene. Ta izolacija je znana po svoji visoki toplotni učinkovitosti in možnosti tesnjenja. Umetni materiali so lahko bolj vzdržljivi proti vlagi in plesni, kar jih dela primerna za določene klimatske razmere.

Izbira izolacije bo odvisna od lokalnih klimatskih pogojev, zahtev glede energetske učinkovitosti in osebnih preferenc glede trajnosti in okoljskega vpliva.

2. Priprava in montaža izolacije

Izolacija se namesti neposredno na zunanje stene objekta. Pri tem je ključnega pomena, da so vse površine dobro pripravljene, čiste in suhe. Izolacijske plošče ali role je treba natančno rezati in prilegati, da se preprečijo toplotni mostovi. Pri tem koraku je pomembno zagotoviti, da so vsi spoji med izolacijskimi ploščami tesno zatesnjeni. Po potrebi se uporabi tudi parna zapora, ki preprečuje vstop vlage v izolacijski sloj.

3. Postavitev podkonstrukcije

Nad izolacijo se namesti podkonstrukcija, ki običajno vključuje lesene letve ali kovinske profile. Ta sloj je ključnega pomena, saj zagotavlja strukturno podporo za lesene fasadne elemente in omogoča prezračevani zračni sloj med izolacijo in leseno oblogo. Letve je treba montirati v pravilnih intervalih, ki zagotavljajo dovolj opore za fasadne panele, obenem pa omogočajo zadostno zračenje.

4. Montaža lesene obloge

Lesene deske ali paneli se nato montirajo na podkonstrukcijo. Pri tem koraku je pomembno upoštevati smer montaže, ki naj bo praviloma navpična ali vodoravna glede na arhitekturni dizajn. Lesene deske je potrebno pritrditi z vijaki ali posebnimi fasadnimi sponkami, ki zagotavljajo dolgotrajno stabilnost. Pomembno je upoštevati razmike med deskami, ki omogočajo lesu dihanje in raztezanje ob spremembah vlage.

5. Zaključna obdelava

Ko je lesena obloga nameščena, sledi zaključna obdelava. To lahko vključuje brizganje ali nanašanje zaščitnih premazov, ki les ščitijo pred UV-žarki, vlago in škodljivci. Zaključni premazi ne samo da podaljšajo življenjsko dobo lesene fasade, ampak tudi poudarijo naravno lepoto lesa.

Zaključek

Izdelava lesene fasade je kompleksen proces, ki zahteva natančno načrtovanje in izvedbo. Pravilno izolirana, prezračevana in montirana lesena fasada bo zagotovila ne le estetski videz, ampak tudi izboljšano energetsko učinkovitost in udobje bivanja. Z upoštevanjem zgoraj opisanih korakov boste zagotovili, da bo vaša investicija v leseno fasado dolgotrajna in učinkovita.

Informativni kalkulator

Izpolnite celoten obrazec in prikazala se vam bo informativna cena. Tako lahko le v nekaj klikih pridobite okvirno ceno za teraso, ograjo (kmalu) ali fasado (kmalu). V ceno je vključen izbrani les, pritrdilni material in delo za postavitev željene opcije. Cena je zgolj informativne narave, saj se cene lesa tedensko spreminjajo.

Zahvaljujemo se vam za poslano povpraševanje. Na podani e-naslov vas bomo kontaktirali v kratkem.

  • [[ key ]]: +[[ value.cena ]]€/m2

Okvirna cena: [[ price ]]€/m2

Cena vključuje: les, pritrdilni material in montažo

Obračunan je 9,5% DDV

Ponastavi konfigurator

Vas zanima gradnja nizkoenergijskih hiš ali pa montaža lesenih konstrukcij?

Newsletter banner

Hej!

Vas zanima lesena gradnja?

Prijavite se na naša obvestila in enkrat mesečno prejmi novosti, akcije in dodatne informacije s področja lesene gradnje.

Prosimo vpišite vaš e-naslov.

Zahvaljujemo se vam za prijavo!