Nazaj na vsebino

Polaganje terase na različne podlage

Pri polaganju lesene terase je najpomembnejše dobro načrtovanje in priprava terena, na katerem bo ta stala. Lesene terase lahko postavimo na podlago iz betona ali kamna, pa tudi na zemljo ali pesek. Če še ne veste kakšno teraso postaviti, si dejstva o različnih preberite tu: Blog: Zakaj izbrati leseno teraso namesto ploščic ali betona?

Ne glede na to, kakšna je podlaga, mora biti ta:

  • poravnana
  • - z ustreznim padcem za odtekanje vode:

če voda zastaja pod lesom, lahko nastane velika razlika med vlažnostjo lesa na površini, ki je izpostavljena soncu, in na spodnji plasti, ki ostaja vlažna. Posledica tega so deformacije: cepljenje, razpoke ali razvoj plesni na spodnji strani.

Na ustrezno pripravljeno podlago postavimo:

  • Leseno ali kovinsko podkonstrukcijo Podblog: Kdaj kovinsko in kdaj leseno podkonstrukcijo? (ki jo podložimo z podložkami ali nastavljivimi podložnimi podstavki Buzoni: Podblog: Kaj so buzoni?)
  • Ali še ne veste kateri les bi izbrali za teraso in podkonstrukcijo, ki mora biti prav tako iz kakovostnega lesa? Blog: Prava izbira lesa za teraso. Je najdražji les tudi resnično najboljši?
  • Podnice

Značilnosti podlag:

  1. 1. Lesena terasa na betonski podlagi (ploščicah, betonskih tlakih…) Blog: Je les potrebno zaščititi ali ne?
  2. najcenejša možnost - podlaga je že utrjena, s padcem za odtekanje vode
  3. višja kot bo terasa, bolj bo zračna in obstojna:
  4. *Če imamo na voljo le 6-7 cm višine, na beton položimo podkonstrukcijo in neravnine podložimo z lesenimi ali plastičnimi podložkami.
  5. * Če imamo na voljo več kot 9 cm višine lahko podkonstrukcijo uravnamo s pomočjo nastavljivih podložnih podstavkov Buzonov (dražja, a trajnejša varianta).
  6. - Najpogostejša razdalja med deskami podkonstrukcije je 45 cm, da se podnice ne ukrivljajo, kar zagotavlja daljšo življenjsko dobo lesene terase.
  7. - Na koncu pritrdimo podnice na podkonstrukcijo z vijačenjem z zgornje strani ali s tako imenovano skrito montažo, za katero mora imeti les utore, v katere se vstavijo sponke, ki se nato privijejo v podkonstrukcijo.

- Potrebno se je tudi odločiti kdaj bomo položili teraso. Blog: Kdaj je pravi čas za novo teraso?

2. Lesena terasa na peščeni ali zemljini podlagi:

  • Pri postavljanju terase na zemljino podlago je treba zagotoviti drenažo in ustrezno debelino peščenega tampona (najmanj 20 cm). Če že imamo ustrezno peščeno podlago, tega ni treba storiti.
  • Podlaga mora biti dobro utrjena.
  • Na dobro utrjeno podlago položimo betonske plošče ali tlakovce, na to nastavljive podstavke (Buzone), potem podkonstrukcijo in nazadnje podnice.
  • Lahko pa na utrjeni podlagi naredimo tudi betonske temelje, na katere položimo podkonstrukcijo in na to potem podnice.
  • - Podnice pritrdimo s skritim ali vidnim vijačenjem. Blog: Vidni ali skriti način vijačenja terase?

Vsekakor priporočamo, da vam teraso izdelajo mojstri, ki se ukvarjajo z izdelavo lesenih teras. Blog: Postopek izdelave terase. Kako to delajo strokovnjaki?

Informativni kalkulator

Izpolnite celoten obrazec in prikazala se vam bo informativna cena. Tako lahko le v nekaj klikih pridobite okvirno ceno za teraso, ograjo (kmalu) ali fasado (kmalu). V ceno je vključen izbrani les, pritrdilni material in delo za postavitev željene opcije. Cena je zgolj informativne narave, saj se cene lesa tedensko spreminjajo.

Zahvaljujemo se vam za poslano povpraševanje. Na podani e-naslov vas bomo kontaktirali v kratkem.

  • [[ key ]]: +[[ value.cena ]]€/m2

Okvirna cena: [[ price ]]€/m2

Cena vključuje: les, pritrdilni material in montažo

Obračunan je 9,5% DDV

Ponastavi konfigurator

Vas zanima gradnja nizkoenergijskih hiš ali pa montaža lesenih konstrukcij?

Newsletter banner

Hej!

Vas zanima lesena gradnja?

Prijavite se na naša obvestila in enkrat mesečno prejmi novosti, akcije in dodatne informacije s področja lesene gradnje.

Prosimo vpišite vaš e-naslov.

Zahvaljujemo se vam za prijavo!