Nazaj na vsebino

Sibirski macesen je pravi hit. Pa veste zakaj?

Pri izbiri lesa za terase se ljudje najpogosteje odločajo za sibirski macesen, ki je zaradi svoje počasne rasti izredno odporen na vremenske vplive. Lahko nadomesti praktično vsak drug tropski les, ki se ga uporablja za parket ali lesene terase. Blog: Prava izbira lesa za teraso. Je najdražji les tudi resnično najboljši?

Med ljudmi je sibirski macesen izredno priljubljen zaradi svojega videza. Ima značilno svetlo rjavo barvo z zlatim odtenkom. Po njem pa so razporejeni različni vzorci, kot so letnice in grče. Zaradi tega je vsak kos unikaten in zanimiv.

Spada med najbolj razširjene drevesne vrste Evrazije - pokriva širok pas od Finske na zahodu do centralne Sibirije, Mongolije in severne Kitajske. Raste v zahtevnih pogojih in izredno počasi, kar vpliva na njegove dobre lastnosti.

Kakšen je les sibirskega macesna?

- težak in gost

- prepojen s smolami, ki ga ščitijo pred škodljivci: Smola je sestavni del lesa. Ujeta je v drobnih smolnih kanalih. S prostim očesom jih ne vidimo. Smola daje macesnu izjemne lastnosti. Je naravna zaščita za obrambo proti škodljivcem in gljivami. Les ščiti tudi pred vlago.

- uspešno kljubuje različnim vremenskim pogojem, vlagi in nizkim temperaturam, zato ne potrebuje dodatne zaščite Blog: je les potrebno zaščititi ali ne?

Uporaba sibirskega macesna:

Zaradi svoje obstojnosti in stabilnosti ga pogosto uporabljajo tako za lesene fasade, terase, ograje, kot tudi za izdelavo pohištva ali parketa. Zelo primeren je za površine, po katerih veliko hodimo.

Barva sibirskega macesna:

  • svetlo rjava barva z zlatim odtenkom, ki na prostem sčasoma posivi

To je povsem naravni proces večine vrst lesa. Siva plast namreč zaščiti les v notranjosti. Mnogi se s tem procesom ne morejo sprijazniti in pogrešajo začetno naravno barvo. Proces lahko upočasnimo s posebnimi premazi in olji za les, s katerimi bomo ohranili naraven videz. Če se za to odločite, morate vedeti, da je potem potrebno proces redno letno obnavljati.

Obdelava in oblikovanje:

  • enostavna obdelava
  • hitra montaža Blog: Postopek izdelave terase. Kako to delajo strokovnjaki?
  • - z vidnim ali skritim vijačenjem Blog: Vidni ali skriti način vijačenja terase?
  • življenjska doba 10-15 let

Življenjska doba :

Zakaj sibirski macesen?

Kljub temu, da je na trgu na voljo več vrst lesa primernih za terase, fasade, ograje ali vrtne poti, se večina na koncu odloči za sibirski macesen. Zakaj? Zaradi ugodne cene, kvalitete, lepega videza in dovoj dolge življenjske dobe v primerjavi z drugimi vrstami lesa. Blog: Prava izbira lesa za teraso. Je najdražji les tudi resnično najboljši?

Dodajmo še zanimivost - macesen nas pred visoko frekvenčnimi valovi, ki jih uporabljajo naši prenosni telefoni, zaščiti 10x bolje kot beton, zato je alpski ali sibirski macesen idealen za izdelavo lesene fasade na vašem objektu. Blog: Kateri les se v Sloveniji uporablja za fasade?

Informativni kalkulator

Izpolnite celoten obrazec in prikazala se vam bo informativna cena. Tako lahko le v nekaj klikih pridobite okvirno ceno za teraso, ograjo (kmalu) ali fasado (kmalu). V ceno je vključen izbrani les, pritrdilni material in delo za postavitev željene opcije. Cena je zgolj informativne narave, saj se cene lesa tedensko spreminjajo.

Zahvaljujemo se vam za poslano povpraševanje. Na podani e-naslov vas bomo kontaktirali v kratkem.

  • [[ key ]]: +[[ value.cena ]]€/m2

Okvirna cena: [[ price ]]€/m2

Cena vključuje: les, pritrdilni material in montažo

Obračunan je 9,5% DDV

Ponastavi konfigurator

Vas zanima gradnja nizkoenergijskih hiš ali pa montaža lesenih konstrukcij?

Newsletter banner

Hej!

Vas zanima lesena gradnja?

Prijavite se na naša obvestila in enkrat mesečno prejmi novosti, akcije in dodatne informacije s področja lesene gradnje.

Prosimo vpišite vaš e-naslov.

Zahvaljujemo se vam za prijavo!